• Català
  • Castellano
  • English
Areas General Services Presidency

Formentera modifica el pressupost de 2020 per destinar ajudes a fer front la crisi originada per la covid-19

foto ple ix020Avui s’ha celebrat el ple ordinari del mes de setembre del Consell de Formentera. A la sessió s’ha donat el vistiplau amb els vots a favor de l’equip de govern de GxF-PSOE, a la proposta d’aprovació inicial de l’expedient de modificació pressupostària dels comptes de 2020. El conseller d’Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell, ha explicat que la situació en novembre de 2019, quan es va aprovar el pressupost del 2020, no té res a veure amb l’actual. A causa de la pandèmia i de la crisi que ha originat hem hagut de canviar les nostres prioritats i destinar els nostres recursos a l’emergència social”.

El Consell de Formentera ha hagut de dur endavant mesures urgents per ajudar els ciutadans i empresaris de Formentera. S’han destinat 30.000€ a Formenterers Solidaris, 100.000€ a increment de despesa social, 100.000€ a ajudes a estudiants, 300.000€ a vals de menjar, 350.000€ a ajudes per autònoms i crèdits Isba, i s’ha preparat una partida urgent de 150.000€ per treure una línia d’ajudes al lloguer, “ja que som conscients que és una de les necessitats bàsiques de moltes famílies de Formentera passen perquè en aquests moments de crisi el Consell els pugui ajudar en aquesta despesa”, segons ha detallat Bartomeu Escandell.

Ca na Costa
D’altra banda, el conseller d’Economia ha explicat que s’ha inclòs una partida de 900.000 euros a la modificació pressupostària per habilitar el Consell a poder exercir el dret de tempteig davant una possible venda de la finca de ca na Costa. “El Consell ha estat notificat d’una possible venda de la finca de ca na Costa, en el cas en què es produís i si el preu fos l’adequat, el Consell exercirà el dret de tempteig per adquirir un bé patrimonial que està datat entorn a l’any 2000 aC, fet que el converteix en el megàlit més antic de les Illes Balears i que a més té la peculiaritat de ser únic al món per la seva construcció (cambra, llosa perforada, radials, plataforma exterior o murs de contenció)”, ha afegit el conseller.

Aquest bé fou declarat bé d’interès cultural, en la tipologia de jaciment arqueològic, l’any 1994. Entre altres materials es trobaren restes de vuit individus. La finca de ca na Costa, de 100.000 metres quadrats, situada a la part Llevant de l’estany Pudent, té una importància patrimonial incalculable, però també mediambiental”, segons ha explicat Escandell.

Bonificacions publicitat dinàmica
També ha rebut el suport de tots els grups del ple, la proposta de modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa per la realització de l’activitat de publicitat dinàmica. “Aquest 2020 bonificarem al 100% la publicitat dinàmica dels taxis, tal com vàrem acordar amb aquest sector, per no gravar aquest tipus de publicitat en aquest any de crisi”, segons ha destacat el conseller de Mobilitat, Rafael González.

Condecoracions policials
La proposta d’atorgament de condecoracions a membres del cos de la Policia Local i altres cossos de seguretat ha rebut el suport de l’equip de govern GxF-PSOE i Sa Unió. El conseller d’Interior ha explicat que amb aquests guardons es vol agrair “l’excepcional feina que han fet els efectius del cos de la Policia Local durant estat d’alarma però també després, durant tota aquesta temporada tan atípica d’estiu per fer complir les normatives derivades de la crisi sanitària”.

El Ple del Consell de Formentera ha aprovat atorgar la Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Verd a nou policies locals de l’illa de Formentera, i al cap de Policia Local, Félix Ramos Pérez, i de manera extraordinària, també ha aprovat atorgar la Condecoració Honorífica del Consell Insular de Formentera a Enrique Gómez Bastida, Comandant en Cap de la Guàrdia Civil d’Eivissa i Formentera “per la seva dedicació i entrega en benefici dels objectius de la Policia Local de Formentera”.

Contracte recollida de residus
D’altra banda, amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició, el Ple ha aprovat l’estructura de costos del contracte de recollida i gestió de residus, “un tràmit necessari per poder licitar la nova contracta d’un servei molt important per a Formentera”, tal com a assenyalat el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, que ha remarcat que el plec de condicions està a la fase final de redacció i que una vegada aprovat pel ple, sortirà a licitació pública.

Avui també s’ha aprovat amb el vot favorable de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició la renovació del conveni de col·laboració de la conselleria de Medi Ambient amb l’Agència Balear Aigua i Qualitat Ambiental, Abaqua, per a la millora del sistema de sanejament i depuració de l’EDAR de Formentera. El conseller Antonio J. Sanz ha destacat que aquest conveni, que no es renovava des de 2005, “ha permès que Abaqua continuï gestionant la planta a la mateixa vegada que avanci en tot el que s’ha aconseguit per a noves millores i finançament per al seu manteniment”.

Conveni de carreteres
El Ple també ha donat suport a una proposta transaccional presentada per l’equip de govern de GxF-PSOE per instar al Govern de l’Estat que signi amb el Consell Insular de Formentera un nou Conveni de Carreteres per a la millora de la xarxa viària, segons l’informe d’inversions del Consell Insular de Formentera que la institució ha d’actualitzar. A la proposició, segons ha explicat el conseller de Mobilitat, també “s’insta al Govern de l’Estat a incloure en el Projecte de Pressupostos Generals de l’Estat de 2021 una partida suficient destinada a la millora de les carreteres de l’illa”.

Millores al Servei de Salut
El Ple també ha aprovat una proposta transaccionada per l’equip de govern i amb l’abstenció de l’oposició per instar el Servei de Salut de les Illes Balears “a reorganitzar i incrementar el servei d’atenció primària de forma presencial al Centre de Salut de Formentera, respectant els circuits separats de pacient respiratori i no respiratori, així com per a les consultes de pediatria; també s’insta que es reforci aquest servei cobrint les absències de personal i que s’implementen nous sistemes d’atenció telemàtica que millorin la qualitat del servei”.

En una altra proposta transaccionada presentada per l’oposició també s’insta al Servei de Salut a “l’adequació dels espais i terminals de l’Hospital de Formentera per poder realitzar la prestació de diàlisi, així com la reinstauració del servei de diàlisi a l’Hospital de Formentera, per evitar els desplaçaments dels pacients a l’illa d’Eivissa”, segons ha defensat Rafael Ramírez, conseller de Benestar Social.

Compareixença Ana Juan
La vicepresidenta primera i consellera d’Habitatge, Comerç, Emprenedoria i Majors ha comparegut davant el ple per donar compte de la feina feta en les àrees que dirigeix. Ana Juan ha remarcat: “La covid-19 ens ha sacsejat de tal forma que ha fet trontollar el nostre estat de benestar, una situació difícil i excepcional on l’altura de mires, el diàleg i l’acord són més necessaris que mai i hem de posar els ciutadans per sobre de qualsevol altra qüestió”.

En aquest sentit, hi ha destacat la partida aprovada al ple d’avui destinada a obrir una línia pròpia d’ajuts a l’habitatge. Aquesta partida està dotada amb 150.000 € i té per objecte facilitar l’accés i la permanència a un habitatge en règim de lloguer a les famílies o unitats de convivència amb recursos econòmics insuficients. Respecte als majors, la consellera ha subratllat que “són un dels col·lectius més vulnerables d’aquesta pandèmia” i que “les primeres accions arran de la covid-19 varen ser dirigides al servei d’atenció telefònica (es varen realitzar més de 500 trucades) per detectar possibles casos de persones que visquessin soles i necessitessin algun tipus d’ajuda”.

En l’àrea d’Emprenedoria, la consellera ha assenyalat que s’ha començat a desenvolupar el projecte finançat pel SOIB de ‘Foment de l’ocupació, la formació i l’emprenedoria a l’illa de Formentera cap a la plena ocupació 2020-2023’, a més de la realització de diversos cursos de formació i ocupació, “per poder arribar a com més persones millor en una situació molt complicada i que necessita de tota la nostra implicació”. Finalment, respecte a l’àrea de Comerç, Ana Juan ha fet un repàs de les accions de suport i promocionals realitzades al llarg de l’any amb les associacions de comerços i mercats, en un sector també castigat per la pandèmia, i que és un “sector que genera riquesa des de la confiança i la proximitat”.

Declaració institucional
Per acabar, s’ha donat suport unànime a una declaració institucional pel Dia Internacional Contra l’Explotació Sexual i la Tracta de Dones, Nenes i Nens que es va celebrar el passat 23 de setembre. La consellera d’Igualtat, Vanessa Parellada, ha destacat que “la igualtat entre dones i homes continuarà sent inabastable mentre es comprin, venguin i explotin les dones, nenes i nens, prostituint-los”. A més ha insistit que “cal seguir treballant per abolir la prostitució i eradicar la tracta d’éssers humans amb fins d’explotació sexual”. En aquest sentit, a la declaració s’ha recordat que “les nostres illes s’alineen a favor d’aquests principis, com va quedar palès a la primera edició de les ‘Aules feministes’”, que es varen celebrar la passada setmana.

25 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Signat un conveni per impulsar el comerç local de Formentera

foto 2020 cel obert 1El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius del Govern balear, Juan Pedro Yllanes, i la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, han signat aquest matí un conveni de col·laboració per impulsar el comerç de Formentera i promoure'l com a espai comercial a cel obert. L’objectiu d’aquest acord, en el qual també han participat el director general de Comerç, Miguel Piñol, i la consellera d'Habitatge, Majors, Comerç i Emprenedoria, Ana Juan, és desenvolupar conjuntament actuacions per potenciar el comerç local i de proximitat, així com impulsar iniciatives que millorin els avantatges competitius dels comerciants.

L’import total del conveni ascendeix a 14.000 euros, dels quals la Conselleria aporta 10.000 euros i el Consell de Formentera 4.000 euros, una inversió que es destinarà a dur a terme actuacions per al foment i la promoció de l’activitat comercial del municipi.

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer Kirschbaum, ha explicat que en aquests moments de crisi és primordial oferir ajudes al petit comerç, que en Formentera està format principalment per empreses familiars, que ajuden a cohesionar i donar serveis a la societat. La presidenta ha volgut recordar que aquest any de crisi originada per la covid-19 “els comerços de proximitat i de primera necessitat varen ser els que estigueren en primera línia, donant servei als formenterers i formentereres durant el confinament, mentre que els altres han estat molts mesos tancats, i després han obert en una temporada atípica, per la qual cosa necessiten més que mai que es potenciï la seva activitat”.

Per la seva banda, el vicepresident Yllanes ha precisat que els projectes a cel obert “estan emmarcats en el nostre pla de reactivació de l’activitat comercial i econòmica dels municipis” i ha afegit, “potenciam així el comerç de proximitat i els centres urbans, alhora que diversificam l’activitat econòmica. És per això que es treballa per signar convenis en el màxim nombre de municipis de les quatre illes”.

Posteriorment, s’han reunit amb els representants de la Pimef i la Cambra de Comerç de Formentera per presentar el conveni i tractar la situació actual del comerç de l’illa.


24 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Consell renews partnerships with seniors’ clubs in Sant Ferran and Sant Francesc

foto 2020 conveni majors 2Consell president Alejandra Ferrer sat down today with Rita Costa and Julián Galindo, respective heads of Centre Social i de Majors de Sant Ferran and Club de Jubilats i Pensionistes de Formentera, to sign annual collaborative agreements with the two entities. First vice-president and seniors’ consellera Ana Juan was also on hand for the signing.

The Consell subsidises Sant Ferran’s centre for the elderly and the retirees’ club of Sant Francesc to the tune of €8,000 and €11,000, respectively. The money helps pay for maintenance and fund services, not to mention promote and sustain programming and community activities designed for the elderly.

24 September 2020
Department of Communication
Consell de Formentera

Consell offers health dept. two contact tracers and asks for better info on public health protocol

In a letter today from the Consell de Formentera president to Balearic health minister Patrícia Gómez, Alejandra Ferrer proposed local government’s assistance, in the form of two dedicated contact tracing staff, to contend with outbreaks of covid-19 popping up in the islands. Said Ferrer in her note, “We’re suggesting that these two individuals, hired by the Consell, receive protocol training from the health department and that they interface with department chiefs on a day-to-day basis to optimise coordination. It’s our feeling that the presence of people familiar with the on-the-ground realities of Formentera can go a long way to streamline and improve the work”.

President Ferrer asked Ms Gómez for “good inter-government communication so that Formentera’s policymakers can be clear on Govern directives at all times and keep islanders in the know accordingly”. “It’s crucial that the information we receive come quickly and from official sources”, said Ferrer, “especially when protocol changes and criteria or information updates are involved”. The only way people will follow isolation protocol is if they are informed, said the president, who reiterated a request for transmission data on an island-by-island basis, saying such individualised updates on new infections were essential to understanding the impact of transmissions and the measures being taken to contain them.

Ferrer concluded her letter by highlighting what she called “the overarching end-game”: “whatever form of collaboration helps us stop transmission and uphold public health protocol in the best way possible, particularly as we face the start of school and related activities”.

4 September 2020
Department of Communications
Consell de Formentera

Plenary participants champion expanded assistance for tourism sector

foto 2020 ple agostMembers of the Consell de Formentera gathered today for local government’s August plenary, an encounter that brought cross-party support for a proposal on expanding furlough packages and targeted aid for tourism sector businesses and employees. Alejandra Ferrer defended the proposal “in light of the unfolding pandemic, ongoing flare-ups and associated restrictive measures”—measures which the president affirmed constitute “serious obstacles for business owners and job holders on our island, particularly given Formentera’s summer-centred economy”.

Assembly members voted to urge Madrid to fund a doubling of furlough packages for companies for whom new outbreaks and decisions taken by leaders at the local and international level have meant forced closures or lost revenue due to cancelled bookings or reduced activity. They called on the central government to put in place targeted assistance for companies and workers in the tourism sector—a sector which, as President Ferrer pointed out, “is particularly reliant on summertime tourism, and even more so in the Balearics”.

Plan for seniors
Assembly members gave united backing to the Consell de Formentera’s pledge to activate an Integrated Plan for Formentera Seniors (Pla Integral de Gent Gran a Formentera) to “continue working with central and regional government administrations to tackle loneliness among the elderly”.

Vice-president and seniors’ department consellera Ana Juan spoke about care received by Formentera’s old people during the pandemic as well as the wider relevance of local seniors. “The public health crisis has intensified the problem of unwanted solitude here in the Balearics and across the country”, she said, calling on “engagement at every level of government in order to rout it”. Juan insisted that building awareness around the issue was a top priority, and highlighted the importance of “enlisting science and statistics to take specific steps to address the issue and prevent it”.

Scheduling for 2021 bank holidays was adopted as well. Given the feast days of Sant Jaume (25 July) and Sant Ferran (30 May) fall on Sundays, assembly members voted to observe the island’s festival days on the feast days of Santa Maria (5 August) and Sant Francesc (3 December).

OAC service in La Mola and Sant Ferran
Sa Unió party members proposed opening satellite Citizen’s Information Offices (OAC) to tend to islanders in La Mola and Sant Ferran—a measure that won the support of both the GxF-PSOE governing team as well as the opposition. Economy, tax office and general services chief Bartomeu Escandell offered that as soon as the Covid-19 crisis and budget allocations permit it, the expanded OAC service will “improve and facilitate the way islanders in the two neighbourhoods engage with local government”.

Cross-party backing additionally came for a Sa Unió motion to convene the Supervisory Board of the Formentera Audiovisual Administration. Culture chief Susana Labrador indicated the most recently scheduled session of the board had been suspended amid emergency orders and highlighted plans for a new meeting in September.

Report by Bartomeu Escandell
Bartomeu Escandell, who heads the local departments of economy, taxes and general services, stood before assembly members to take stock of the efforts in his remit, noting “every single aspect of these departments’ work has been affected by the severe public health and economic crisis we are facing”. On the subject of finances and taxes, Escandell said “the Consell’s books are in order and we’re on footing that’s sufficiently strong so we can cope with the challenges of these new times of crisis”. “If our administration’s financial solvency has any real value, it’s that it can help us diminish the sting of the pandemic and aid our people in tough times like these.”

As the government office that is closest to the people, Escandell emphasised the importance of “having our own resources so we can act efficiently to help people tackle problems. As we face the worst crisis of our time, our challenge at the economic level is to stay in a position where we can be providing the entirety of our services, and remain by the side of those who need us most.”

Escandell also indicated that during the months of strict lockdown, remote working proved viable across the distinct departments of the Consell, including those under the conseller’s responsibility: accounting, the clerk’s office, hiring and the OAC (Citizen Information Office). “The challenge was to dialogue with islanders across the OAC”, said Escandell, pointing to sharp increases in the number of islanders using the OAC’s online portal, the OVAC. “We saw a great deal of commitment to quality service on the part of staff”, he added, “who, as soon as the easing out of lockdown measures began, resumed providing services by appointment”.

27 August 2020
Department of Communications
Consell de Formentera

More Articles...

Page 1 of 76

Start
Prev
1

Presidency

Press Office

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

horaris_eng_baix_1

rss_formentera_1